Čítajte ďalej o lipe malolistej (Tilia cordata) lipe veľkolistej (Tilia platyphyllos), ktoré nám počas kvitnutia ponúkajú svoje krásne voňajúce kvety, aby sme si ich nazbierali.

Autorom všetkých textov, fotografií, vídeí a perokresieb na tejto lokalite je dr.Ondrej Chreňo. Neoprávnená distribúcia akéhokoľvek textu alebo obrazového materiálu je chránená autorským zákonom.


Bylinné kúry s obsahom lipy:
(pre bližšie informácie kliknite na kúru)

Spýtajte sa, ako vyzdravieť:

Lipa malolistá (Tilia cordata) alebo príbuzná lipa veľkolistá (Tilia platyphyllos) je krásny mohutný strom, symbol Slovanstva, ktorý sa dožíva až 600 rokov. V čase kvitnutia nádherne vonia. Kvety lipy priťahujú včely, vďaka ktorým máme výborný lipový med. Oddychovať pod rozkvitnutou voňajúcou lipou je skutočný zážitok. Nájdite začiatkom leta rozkvitnutú lipu, ľahnite si pod ňu a vdychujte opojnú vôňu jej kvetov.

Lipový kvet má protizápalové a potopudné účinky. Používa sa preto najmä pri chorobách z prechladnutia, pri chrípke, angíne, bronchitíde a pri kašli. Uvoľňuje kŕče a pridáva sa aj do čajových zmesí proti reumatizmu. Podobné účinky majú aj mladé listy lipy, tie sa však u nás takmer nepoužívajú.

Lipový čaj ná aj žlčopudné a sedatívne účinky. Lipa aktivizuje tvorbu žlče a zlepšuje jej odtok do dvanástnika. Je účinná aj pri nervovej podráždenosti a pri nespavosti.

Zápar z kvetov zjemňuje pokožku a vyjasňuje ju. Vo forme obkladov sa preto používa pri odstraňovaní pieh. Obklady pôsobia upokojujúco aj na opuchnuté slzné vačky a mihalnice.

Čaj z lipového kvetu má bledožltú farbu a veľmi príjemnú chuť. Pripravujeme ho tak, že kvet najprv asi 2 minúty povaríme a potom necháme ešte 10-15 minút vylúhovať. Použité kvety z prvého čaju je škoda hneď vyhadzovať. Dajú sa použiť ešte raz na prípravu ďalšieho rovnako dobrého čaju.



Spýtajte sa, ako vyzdravieť: